Hyvän arjen edistäjä, oletko se sinä?

Olen nyt kuulostellut LAPEn korvilla ja näkökulmalla lapsiperheiden arkea Etelä-Savossa kohta vuoden ajan. Tunnen iloa siitä, että niin valtakunnallisesti kuin meidän maakunnan LAPEssa on otettu lapsiperheiden hyvä arki tavoittelemisen arvoiseksi asiaksi. Hyvän arjen teemaa on kuljetettu tapahtumasta, tapaamisesta ja kyselystä toiseen. Perheiden esille tuomat hyvän arjen palaset ovat melko pieniä asioita. Toiveena ei ole saada kuuta taivaalta. Toiveena on pieniä asioita, joilla on suuri merkitys.

Olen tiivistänyt LAPE-kehittämisen myötä perheiltä saatuja risuja ja ruusuja alla olevaan kuvaan. Missä ikinä perheitä jututan, korviini kantautuu toiveet inhimillisestä kohtaamisesta, tukiverkostojen olemassaolosta ja palveluiden saavutettavuudesta. Kun mietin näitä kolmea seikkaa, näen, että jokainen lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimiva pystyy omalta osaltaan edistämään lapsiperheiden hyvää arkea.

Tunnistatko itsesi?

Hyvä arki-koonti perheiltä (2)

Järjestöt,
rekrytoimanne kullanarvoiset vapaaehtoiset tukevat ja helpottavat monen perheen arkea. Ihanaa kun järjestätte erilaisia matalan kynnyksen tapahtumia, joissa voi piipahtaa virkistäytymässä.

Kunnat,
pitäkää jatkossakin huolta leikkipuistojen kunnossapidosta ja riittävyydestä – leikkipuistoille pitäisi myöntää perheiden mielenterveyden edistämispalkinto! Muistattehan viestiä ahkerasti perheille tärkeistä kunnan palveluista mm. kasvatuksen ja kulttuurin saralla.

Sote-toimijat,
palveluvalikkonne on laaja ja avun saamisella on iso merkitys perheille. Palveluista viestiminen ja informaation jatkuva välittäminen lähellä perheitä on keskeistä. Perheet korostavat toivetta varhaisemmasta tuesta ja avunannosta.

Mummit,
tiedättekö miten tärkeitä ovat teidän avuliaat käsiparit, jotka kantavat pienokaisia sekä lempeät silmät, jotka eivät arvostele. Teidät mainitaan usein hyvän arjen tärkeänä palasena.

Minä, sinä, hän, me, te, he;
muistammehan oman läsnäolomme suuren vaikutuksen, kun kohtaamme lapsia, nuoria ja perheitä työntekijänä, vapaaehtoisena, kaduntallaajana, naapurina tai ystävänä. Me voimme antaa omaa aikaamme ja kuunnella. Voimme nyökätä ymmärtäväisesti ja jakaa hymyn. Se ei vaadi meiltä paljoa, mutta sillä on iso merkitys perheille. Sillä on iso merkitys kenelle tahansa.

Tässä pieniä esimerkin palasia. Pistähän aidosti pohdintaan: Miten sinä itse edistät lapsiperheiden hyvää arkea omalla toiminnallasi?

Saara Hanhela
Hankekoordinaattori, matala kynnys & varhainen tuki
LAPE Etelä-Savo

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s