LAPE Etelä-Savossa olemme pitäneet tärkeänä lasten, nuorten ja perheiden osallisuutta. Kirjoitimme osallisuustyöstä raportin, johon pääset tutustumaan tästä linkistä. Kaikessa tekemisessä olemme pyrkineet lähtemään liikkeelle siitä, miten perheet näkevät ja kokevat nykytilan ja mikä olisi heidän näkökulmastaan tavoitteellista. Olemme niin innoissamme osallisuudesta, että haluamme tarjota kaikille sopivia mahdollisuuksia osallisuustyöhön! Alla on esiteltynä kolme LAPEssa luotua osallisuuden mallia, joihin olemme tehneet yksinkertaiset A4 -kokoiset osallisuustyökalut. Tutustu, innostu ja kokeile! Lähde vaikka liikkeelle siitä, että kirjoitat tähän pohjaan oman toimintasuunnitelmasi osallisuustyölle.
Vanhemmuuden tuki: LAPE Perheillat
Osallisuustyökalu perheiltojen järjestämiseen
Syksyllä 2017 toteutimme Mikkelissä perheiltoja. Järjestimme teemallisia vanhempainiltoja päiväkodeissa ja kouluissa. Ytimessä oli vanhemmuuden tukeminen, informaation jakaminen, palveluiden ja toimijoiden esille tuominen sekä vertaistuen mahdollistaminen. Perheiltojen teemat olivat lapsen käytöksen pulmat, vanhemmuus eron jälkeen sekä kiusaaminen. Toiveet teemoista tuli eteläsavolaisilta perheiltä LAPEn hyödyntämien sosiaalisen median kanavien kautta. Tilaisuudet olivat kaikille avoimia riippumatta lasten iästä, hoitopaikasta tai koulusta.
Aloitimme illat tarjoamalla iltapalan. Tämän jälkeen MLL:n lastenhoitajat järjestivät ohjelmaa lapsille, kun aikuisten ohjelmassa pureuduttiin illan teemaan. Alueen asiantuntijat syventivät aihetta ja esittelivät omaa toimintaansa. Pyrimme saamaan mukaan iltoihin sosiaali- ja terveydenhuollon, sivistystoimen ja järjestöjen toimijoita. Osassa iltoja vertaiset olivat mukana paneelikeskustelussa. Tällä vauhditettiin yhteistä keskustelua, jota jatkettiin pienissä ryhmissä. Perheilloissa oli mukana kaksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijaa, jotka toteuttivat kyselyn perheille ja tekivät illoista opinnäytetyön. Mallin pohjalta perheiltoja on järjestetty syksyllä 2018 myös Pertunmaalla.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö: Kiva päivä -työskentely luokissa
Osallisuustyökalu opettajille luokan hyvinvointityöhön
LAPEn yhtenä tavoitteena on kuvata yhteisöllisen hyvinvointityön maakunnallinen malli. Tätä varten halusimme kuulla koululaisten ajatuksia hyvinvoinnista. Keväällä 2018 sovimme kouluvierailuja Pieksämäelle ja loimme samalla työskentelymallin, jolla luokan oppilaat osallistuvat hyvinvointityön määrittelyyn.
Ensin piirsimme lasten kanssa kiva päivä -kuvat. Aloitimme siitä hetkestä, kun lapsi tulee kouluun ja päätimme siihen, kun lapsi menee nukkumaan. Tämän jälkeen oppilaat tekivät itsenäistä työskentelyä post it -lappujen kanssa. Oppilaat saivat miettiä vihreille lapuille 1-3 asiaa, mitkä vaikuttavat siihen, että tulee mielellään kouluun sekä punaisille lapuille 1-3 asiaa, mitkä vaikuttavat siihen, että ei tule mielellään kouluun. Tämän jälkeen lapset kirjoittivat post it -lapuille miten aikuinen voi vaikuttaa lapsen kivaan päivään tai kouluun tulemisen mielekkyyteen. Kävimme laput läpi yhteisen keskustelun kautta. Opettaja oli mukana keskustelussa.
Koimme, että työskentely oli antoisaa, mutta jäi vajavaiseksi toimenpiteiden osalta. Opettajien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen lisäsimme malliin osion, jossa opettaja kokoaa oppilaiden kanssa tehdyn työskentelyn tulokset yhteen ja esittelee ne luokan vanhempainillassa. Vanhempien ja opettajan tehtäväksi jää luoda luokan hyvinvointia tukeva toimintasuunnitelma oppilailta kerätyn materiaalin pohjalta.
Perheiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen: Perheparlamentti
Osallisuustyökalu kunnan Perheparlamentin perustamiseen
Pieksämäen LAPE-työryhmä mietti LAPE-kauden alussa miten osallistaa lapset, nuoret ja perheet yhdessä kunnan ja kolmannen sektorin kanssa toimimaan ja kehittämään lasten, nuorten ja perheiden palveluja Pieksämäellä. Yhtenä uutena toimintatapana päätettiin toteuttaa perheparlamentti, jonka tavoitteena oli nostaa perheiden kokemusasiantuntijuus kehittämiseen mukaan.
Perheparlamentti on edustuksellinen tavallisista pieksämäkeläisistä koottu kokemusasiantuntijaryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti kehittämään palveluja. Pyrkimyksenä on, että avoimen keskustelun ja kahvittelun lomassa voidaan luoda uudenlaisia tapoja tuottaa palveluja varhaisemmin, perheiden tarpeet huomioiden. Perheparlamentin tapaamisiin on avoin pääsy kaikilla vanhemmilla. Osa on tullut mukaan myös henkilökohtaisesta kutsusta, kun toimijat ovat bonganneet palveluiden kehittämisestä kiinnostuneita vanhempia. Parlamentti on kokeiluvaiheessa ja etsii muotoaan. Pieksämäellä haetaan uudenlaisia, osallisuutta tukevia toimia ja käytäntöjä, jotta kuntalaisilla olisi aito mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Toiminta on tarkoitus vakiinnuttaa lasten, nuorten ja perheiden palveluiden perustyöhön.
Saara Hanhela, varhaisen tuen hankekoordinaattori
LAPE Etelä-Savo