Teemakuukaudet

Teemakuukaudet näkyvät ympäri Etelä-Savoa
syksyllä 2019

Teemakuukaudet_ennakkomainos_jpegTeemakuukaudet_ennakkomainos

Monelle tuttu Aito kohtaaminen ja sen neljä osa-aluetta tulevat näkyväksi osaksi toimintoja, tapahtumia ja palveluja syksyllä 2019. Etelä-Savon Perheneuvoverkosto ja varhaisen tuen kehittäjäryhmä ovat ideoineet ja suunnitelleet teemakuukausien sisältöä.

Tämä sivusto sekä LAPE Etelä-Savon Facebook toimivat näiden teemakuukausien tiedottamiskanavina. Seuraa ilmoittelua ja tule mukaan teemakuukausien toimintoihin ja perhekeskustoimintaan!

Lisätietoja
perhekeskuskoordinaattori Hanna Kokkonen, p. 040 3598519 hanna.kokkonen@essote.fi tai
projektityöntekijä Eeva Pääkkönen p. 050 5202729 eeva@estery.fi

 

Joulukuu – kannustaminen

Tämän syksyn viimeisen teemakuukauden aiheena on kannustaminen; kiitä, kehu, kannusta! Muistammehan näin toimia sekä kotona, töissä että harrastuksissa.

Teemakuukaudet_joulukuun mainos

Teemakuukaudet_joulukuun mainos

Teemakuukauteen liittyen olemme koonneet yhteen ideoita kehupäivä/-viikon rakentamiseen:

Teemakuukaudet_kehuviikko

https://lapeetelasavo.files.wordpress.com/2019/11/teemakuukaudet_kehuviikko.pdf

Sekä kannustamme osallisuuden lisäämiseen meidän osallisuustyökalujen avulla https://lapeetelasavo.com/materiaalit/ . Tämän lisäksi kuntakohtaisia teemakuukauden tapahtumia järjestetään ainakin Juvalla, Kangasniemellä ja Mikkelissä:
Juva; 10.12. Varhaiskasvatuksen kauneimmat joululaulut klo 9.30, Juvan kirkko
11.12. Kaiken kansan puuropäivä klo 11–18, Juvan seurakuntatalo, Virastotie 2
12.12. MLL:n perhekahvila klo 16.30–18.30 Toimintatalo, Juvantie 7
Kangasniemi; Perheiden tuvalla avoimet ovet 10.12. klo 12–14, Kankaistentie 5
Mikkeli; 19.12. klo 17 tikkakisat Laajatuvalla, Kaituentie 31. Perheille oma sarja.

Marraskuu – pysähtyminen

Marraskuu - pysähtyminen_teemakuukauden mainos

Marraskuu – pysähtyminen_teemakuukauden mainos

Syksyn kolmas teemakuukausi käynnistyy pysähtymisen teemalla. Etelä-Savossa on tuolloin sekä kuntakohtaisia tapahtumia että maakunnallisia tapahtumia ja materiaaleja kaikkien käyttöön.

  • Pysähdytään parisuhteen äärelle, hyödynnä LAPE-hankkeen aikana tehtyä parisuhteen tuen korttia. Kortin löydät LAPEn nettisivuilta https://lapeetelasavo.files.wordpress.com/2018/11/parisuhteen-tuki_viimeisin.pdf
  • Pysähdytään somen ja pelien äärelle. Järjestämme ensimmäisen maakunnallisen perheillan 20.11.! Tästä lisää alempana.
  • Pysähdytään perheen äärelle. Haastamme kaikki mukaan viettämään ruudutonta ja sometonta viikkoa 25.11.-1.12.2019. Keskitytään ja pysähdytään kaikki tuolloin perheen äärelle.
  • Teemakuukauden tapahtumia:

Etelä-Savon perheilta

Etelä-Savon perheilta 20.11._mainos

Etelä-Savon perheilta 20.11._mainos

Tule mukaan Etelä-Savon perheiltaan! Perheilta on tarkoitettu erityisesti lasten ja nuorten vanhemmille. Mukaan ovat tervetulleet myös lapset, nuoret ja ammattilaiset. Some ja pelit ovat osa lasten ja nuorten elämää, joten tule keskustelemaan sekä kuuntelemaan vinkkejä miten vanhempana voit toimia ja osallistua lapsesi ruutuelämään.

Lasten oikeuksien päivänä järjestettävän perheillan asiantuntijana on Eija Myllymäki Pelituesta sekä illan aikana kuullaan vanhemman puheenvuoro ja nuorten ajatuksia. Ohjelma streemataan maakunnan perheiltoihin sekä livelähetykseen. Tule mukaan paikanpäälle kuvassa näkyviin perheiltoihin tai seuraa livelähetystä vaikka kotisohvaltasi http://otavanopisto.adobeconnect.com/perheilta/

Katso myös perheillan Facebook-tapahtuma https://www.facebook.com/events/2226163304342318/

 

Lokakuu – luottamus

Teemakuukaudet_lokakuunmainos

Teemakuukaudet_lokakuunmainos

Teemakuukaudet jatkuvat ja lokakuun teemana on luottamus.
Lokakuussa kannustamme työpaikkoja miettimään, mikä heidän työyhteisössään on tärkeää ja mitä voidaan tehdä luottamuksen lisäämiseksi perheiden kanssa. Tähän löytyy valmiit pohjat tästä ja tästä.

Tämän lisäksi lokakuu on Etelä-Savon Perheneuvojen teemakuukausi. Etelä-Savon perheneuvoverkosto on kaikkien lapsiperheiden tukena. Ei ole niin pientä tai suurta kysymystä, ettei sitä voisi kysyä Perheneuvosta! Perheneuvo on ohjausta ja neuvontaa lapsiperheille. Perheneuvo toimii Juvalla, Kangasniemellä, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Puumalassa, Rantasalmella ja Savonlinnassa. Katso Perheneuvojen kuntakohtaiset yhteystiedot
https://lapeetelasavo.com/yhteystiedot/

Lokakuun vauhdikkaammaksi osioksi olemme koonneet yhteen aktiivisia toimintamalleja, joista voit koota luottamusradan. Luottamusradan voit laittaa
pystyyn kotona, päiväkodissa, kerhossa, koulussa tai vaikkapa vanhempainillassa. Luottamusradan materiaalin löydät tästä.

Kaiken tämän lisäksi teemakuukauden tapahtumina on:

  • Juva; MLL:n perhekahvila 3.10., 17.10. ja 31.10. klo 16.30–18.30 Toimintatalolla, Juvantie 7
  • Mikkeli; perheparkki ke 2.10. klo 17-19, Pilke-päiväkodilla, Poikolanrinne 3
  • Mäntyharju; perhekahvila 4.10. klo 9-12 srk-talolla, Kompantie 6

Seuraa ilmoittelua myös LAPEn Facebookissa www.facebook.com/lapees

 

Syyskuu – kunnioittaminen

Teemakuukaudet_syyskuunmainos_pngTeemakuukaudet_syyskuunmainos

Teemakuukausien ensimmäinen osio starttaa! Syyskuussa me kaikki kiinnitämme huomiota muiden huomioon ottamiseen, kunnioittamiseen ja vuorovaikutukseen. Voit lähettää meille esimerkiksi kirjoitelmia, kuvia, piirustuksia, videoita, joissa kerrot mikä sinulle on arjessa tärkeää ja miten toivoisit, että sinut perheenä kohdataan. Teemme näistä koonnin, joka nostaa esiin eteläsavolaisten yksilöllisyyden. Yhdessä arvostamme ja kunnioitamme ihan jokaista meistä.
Materiaalia voit lähettää hanna.kokkonen@essote.fi  tai eeva@estery.fi
tai postitse Hanna Kokkonen/Essote Anni Swaninkatu 8, 50100 Mikkeli. Voit tuottaa materiaalia itse tai käyttää meidän valmiita pohjia. Löydät materiaalit tästä linkistä.

Tämän lisäksi kannustamme perheitä yhdessä miettimään mikä heidän perheessään on tärkeää ja mitkä ovat yhteiset pelisäännöt, jotta kaikilla on kiva olla. Tähän olemme tehneet valmiiksi pohjan, johon jokaisen on helppo tehdä oman perheensä säännöt. Löydät pelisääntöjen pohjan tästä linkistä.

Teemaan liittyviä tapahtumia:

  • Juva; MLL:n perhekahvilaillat 5.9. ja 22.9. klo 16.30–18.30, Juvantie 7
  • Mäntyharju; perhekahviloissa teeman mukaista toimintaa viikolla 38 on jo 13.9.2019, katso lisää https://www.facebook.com/events/385567845678005/ 
  • Puumala; perheviikko vk 39 perheviikko siirtyy myöhemmälle syksyyn

Toivomme myös, että työntekijät käyttävät ja hyödyntävät materiaaleja työssään. Jos työntekijänä pyydät esimerkiksi asiakkailta tai lapsiryhmältä tuotoksia liittyen mikä arjessa on tärkeää ja miten toivoisit, että perhe kohdataan, muistuta heitä, että tämä kaikki on vapaaehtoista ja tuotokset kootaan yhteen nimettömästi. Muista informoida myös lasten vanhempia

Seuraa ilmoittelua myös LAPEn Facebookissa www.facebook.com/lapees