Perhekeskustoiminta

PEKE_logo_vaaka

Mikä perhekeskustoiminta?

Etelä-Savossa on käynnistynyt maakunnallinen perhekeskustoiminta vuonna 2017 ja se laajenee koko ajan. Perhekeskustoiminta tarjoaa lapsille, nuorille ja perheille avointa toimintaa, tukea ja palveluja aidon kohtaamisen ja lapsi- ja perhelähtöisyyden periaatteella. Eri toimijat niin kunnasta, sotesta, järjestöistä, seurakunnista kuin yrittäjistä suunnittelevat ja toteuttavat toimintaa yhdessä ja verkostomaisesti. Perhekeskustoiminnan tavoitteena on tarjota varhaista tukea ja laadukasta ja sujuvaa palvelua sekä keskittää erityisosaamista sekä tarjota perhelähtöisiä tiloja yhteistyön toteuttamiseen. Tällä sivulla kerromme perhekeskustoiminnan etenemisestä maakunnassamme.

Linkki Perhekeskustoimintamalliin
Linkki blogiin 

Sosiaali- ja terveysministeriön perhekeskus-esite

(Klikkaa ylläolevaa otsikkoa ja esite aukeaa.)
Perhekeskustoiminta alkaa näkyä perheille! Perhekeskus-esitettä jaetaan valtakunnallisesti äitiyspakkauksen mukana. Lue lisää STM:n tiedotteesta: www.stm.fi/artikkeli/aitiyspakkauksen-perhekeskus-mukana-perheesi-elamassa-esite

Maakunnallinen perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo

Tästä pääset katsomaan Maakunnallisen perhekeskustoiminnan esittelyvideon!

Perhekeskus_mukana perheesi arjessa_kansikuva

Avoimia kohtaamispaikkoja perheille ja nuorille

Katso tästä paikalliset avoimet kohtaamispaikat.

Avoimessa yhteisöllisessä kohtaamispaikassa voi kohdata muita perheitä. Siellä järjestetään avointa toimintaa (esim. avoin varhaiskasvatus, kahvilatoiminta, kerhot), vertaistukea, vanhemmuuden, parisuhteen ja erotilanteiden arjen tukea. Kohtaamispaikoissa voidaan järjestää lastenhoitoapua tai erilaisia palveluja iman jlman ajanvarausta tai sopimuksen mukaan. Kohtaamispaikkoja nimetään ja käynnistetään uusia vuoden 2018-2019 aikana. Tulevaisuudessa kohtaamispaikan yhteydessä voi tavata myös perheneuvon työntekijän.  Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi nimetty kohtaamispaikka, mutta lähes kaikista löytyy useita erilaista toimintaa tarjoavia kohtaamispaikkoja ja siksi puhummekin kohtaamispaikkaverkostosta.

Nuorten avoimina kohtaamispaikkoina toimivat ohjaamot ja kuntien nuorisotilat.

Perhekeskukset

Etelä-Savosta löytyy tulevaisuudessa kolme perhekeskusta, jotka sijoittuvat Mikkeliin, Pieksämäelle ja Savonlinnaan. Perhekeskuksista löytyvät  perheiden sosiaali- ja terveyspalvelut aina neuvolasta, perhetyöstä erityisen tuen palveluihin (erikoissairaanhoito, lastensuojelu, perheoikeudelliset palvelut) saakka. Perhekeskuksen palvelut ovat tarjolla laajemmin kuin vain sijaintipaikkakunnalle ja tavoitteena on palvelujen hyvä saatavuus mahdollisimman lähellä lasten, nuorten ja perheiden arkiympäristöä.  Työntekijän voi kohdata myös kohtaamispaikoissa, kouluissa tai sote-keskuksissa kunnassa sijaitsevan tilatarjonnan mukaan.

Mikkelissä Essoten perhetalo

http://www.esper.fi/index.php/sairaalakampus/perhetalo

Pieksämäki Tapparakatu 1-3

Savonlinna Sosterin keskittymä

Perheneuvoverkosto

Perheneuvoverkosto osana perhekeskustoimintamallia

Perheneuvoverkosto on osa maakunnallista perhekeskustoimintamallia. Perheneuvoverkosto koostuu eri organisaatioiden ydinhenkilöistä, jotka toimivat tiiminä lähellä perheitä. Jokaiseen kuntaan rakennetaan perheitä lähellä olevaa Perheneuvoa, joka on tavoitettavissa yhden yhteydenoton päässä.

Etela-Savon_Perheneuvo_LOGO_vaaka_RGB

Vaikuta ja osallistu!

Perhekeskustoiminnan tavoitteena on mahdollisimman laaja lasten, nuorten ja perheiden mukaolo ja kuuleminen. On tärkeää, että perheillä on tietoa osallistumisen mahdollisuuksista ja tarjottavista palveluista sekä he voivat jakaa käyttäjäkokemuksia toiminnan kehittämiseksi. Lapsilla, nuorilla ja perheillä tulee itsellä olla mahdollisuus myös toteuttaa toimintaa, olla osallisena omassa palvelussa ja osallistua päätöksentekoon ja palveluiden kehittämiseen. Alla lisätietoa erilaisista vaikuttamisen mahdollisuuksista.

Perheparlamentti – Pieksämäki
Asiakasraati – Sosteri
Etelä-Savon nuoret vaikuttajat: http://www.etela-savo.fi/nuorten-aani

Mukana maakunnallisessa perhekeskusyhteistyössä

Maakunnallinen perhekeskustoiminnan rakenne on julkaistu ja eri toimijat ovat päättäneet yhteistyöhön sitoutumisesta ja nimenneet oman organisaation perhekeskustoiminnan vastuuhenkilöt.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymät

Itä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Sosteri
Maija Tuominen, lastentautien ylilääkäri, maija.tuominen(at)sosteri.fi, 0444173590
Sosterin perhepalvelukeskus
SOSTERI-logo_rgb

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE

Kunnat

Juva
Kirsi Anttonen, varhaiskasvatuksen esimies, kirsi.anttonen(at)juva.fi

Kangasniemi
Henna Forss, varhaiskasvatuksen johtaja, henna.forss(at)kangasniemi.fi

Pertunmaa
Jaana Nummiranta, vapaa-aikasihteeri, jaana.nummiranta(at)pertunmaa.fi, 0503895534

Pieksämäki
Anne Pellikka, anne.pellikka(at)pieksamaki.fi

Rantasalmi
Pasi Savolainen, varhaiskasvatuksen esimies, pasi.savolainen(at)rantasalmi.fi

Järjestöt

Etelä-Savon Yrittäjät
Heli Peltola, Geriwell Oy, heli.peltola(at)geriwell.fi
Iina Särkkä, Normikoti, iinasarkka(at)yahoo.com
Anita Puustell, anita.puustell(at)minestherapy.fi

Seurakunnat

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta
Pettinen Sari-Annika, Diakonian ja erityistyöalojen johtaja,
sari-annika.pettinen(at)evl.fi