Kaipaatko tsemppiä lapsiperheen arkeen? LAPE perheillat – just for you!

Kohtaamisen tarve on universaali

Olemme LAPE Etelä-Savon tiimillä kiertäneet perhetapahtumia ja jututtaneet vanhempia arjesta; elämän kulmakivistä ja pienistä iloista. Teemme kehittämistyötä perheiden ajatusten pohjalta. Yksi keskeinen asia on kohtaamisen tarve. Vanhemmat kaipaavat kohtaamisia oman lähipiirin lisäksi asiantuntijoiden, toimijoiden ja muiden vanhempien kanssa.

Syksyllä 2017 testaamme LAPE perheiltoja Mikkelissä perheiden kohtaamisen paikkoina. Teemat ovat tulleet toiveena vanhemmilta – ja kuinka sattuikaan, ne ovat myös muutosohjelma LAPEn kehittämisen ytimessä. LAPE perheiltojen keskiössä on varhainen tuki, vanhemmuuden vahvistaminen, vertaisuus, palveluiden ja toimijoiden esille tuominen sekä informaation jakaminen.

Hulivili-karnevaali3

Hulivili-karnevaaleilla kysyttiin ”mikä helpottaisi lapsiperheiden arkea?” ja askarreltiin upeita ”mukana hallituksen kärkihankkeessa” -viirejä!

Konsepti osaksi maakunnallista perhekeskustoimintamallia?

Jokainen ilta toteutetaan samalla konseptilla. Ensin syödään välipala ja juodaan kahvit, tämän jälkeen pureudutaan illan teemaan asiantuntijoiden kanssa. Lopuksi keskustellaan pienissä ryhmissä. Konseptin kehittämisessä on mukana XAMKin opiskelijat Emma ja Ronja, jotka mallintavat perheiltoja ja keräävät palautetta. Opinnäytetyön yhtenä tavoitteena on luoda perheilta-konsepti, jonka voimme kopioida jokaiseen Etelä-Savon kuntaan osana perhekeskustoimintamallia. Tämä siinä tapauksessa, jos perheet kokevat illat mielekkäänä ja tarpeellisena!

LAPE Perheillat - kooste

Löydät tapahtumat myös Facebookista: www.facebook.com/lapees/

Kynnys matalalla, mieli korkealla!

Olemme pyrkineet poistamaan kynnykset. MLL:n lastenhoitajat pitävät huolta lapsista illan ajan, jotta vanhemmat voivat keskittyä sisältöön. Paikat on valittu helpon sijainnin ja tunnettuuden mukaan. Illat ovat kaikille avoimia riippumatta lapsen iästä, hoitopaikasta tai koulusta. Ilmoittautuminen on vapaaehtoista.

Haluamme tsempata perheitä eteenpäin, ja antaa avaimia arkeen. Yksin ei tarvitse pärjätä – ympärillä on vertaistuen mahdollistavia paikkoja ja ryhmiä, erilaisia tuki- ja palvelumuotoja, sekä monia muita vanhempia, jotka miettivät ihan samoja kysymyksiä!

Lähde ennakkoluulottomasti mukaan!

Saara Hanhela 
LAPE Etelä-Savo
Hankekoordinaattori – matalan kynnyksen palvelut

2 kommenttia artikkeliin ”Kaipaatko tsemppiä lapsiperheen arkeen? LAPE perheillat – just for you!

  1. On sääli, että näitä juttuja rummutetaan nyt lapen kautta uutuutena. Tätä ja tämän tyyppistä toimintaa oli jo ennen essotea. Sen jälkeen kaikki hallintokunnat ylittävä yhteistyö rajattiin pois. Esim perheneuvo ja lapsiperheverkosto tarjosivat juurikin tätä.

    Tykkää

    • Hei Uolevi ymmärtämätön! Toki tiedämme LAPE Etelä-Savon tiimissä, että tämän kaltaisia juttuja on ollut jo ennen LAPEa! Emme markkinoi näitä uutuutena, vaan mahdollisuutena tutustua LAPEn teemoihin, lapsi- ja perhepalvelujen toimijoihin sekä muihin samassa tilanteessa oleviin vanhempiin. Tarkoituksena olisi saada tämän kaltaisista perheilloista pysyvämpi toimintatapa kaikkiin Etelä-Savon kuntiin, ei ainoastaan Mikkeliin. LAPEssa kokoamme eteläsavolaisia lasten, nuorten ja perheiden toimijoita (sote, kunta, järjestöt) yli hallintorajojen yhteen verkostoon, joka kytkeytyy Etelä-Savon perhekeskustoimintamalliin. Kyseinen malli taas on uutuus, ja sitä viedään valtakunnallisesti LAPEssa eteenpäin jokaisessa maakunnassa. Nämä perheillat ovat yksi sovellus, jota kokeillaan osana perhekeskustoimintamallia. LAPE ei ole Essoten toimintaa, vaikka Essotella onkin hankkeen hallinnointi. Essoten Perheneuvo ja Mikkelin lapsiperheverkosto ovat edelleen olemassa olevia toimintamalleja.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s