10-kuinen LAPE

LAPE-työ on Etelä-Savossa 10-kuinen, joten on hyvä hetki pieneen mietintään. 10 kuukauden ikäistä LAPEa pohtiessani aloin muistella, miten lastenneuvolassa sain aikoinaan lapsen kehityksen kuvauksia. Muistan kuinka tarkkaan omien lasteni kohdalla niitä luin. Haluan palata näihin kuvauksiin, joita 10-kuisesta käytetään ja peilata niitä LAPE-elämään.

paljon onnea! (1)

”Useammat vauvat osaavat ryömiä tai kontata nopeasti. Kulman takana odottaa jo seuraava merkittävä virstanpylväs: kävelemään oppiminen. Tasapaino kehittyy huimaa vauhtia ja jotkut saattavat ottaa jo ensimmäisiä askeleita ilman tukea. Kiipeäminen alkaa kiinnostaa, mutta intoa lapsella tässä vaiheessa on vielä enemmän kuin taitoa.”

LAPEssa olemme 10 kuukauden aikana uteliaana ryömineet erilaisten työntekijöiden ja työyhteisöjen arkeen. Olemme saaneet mukaan työntekijöitä, joiden kanssa yhdessä olemme voineet harjoitella seuraavia askeleita. Näitä LAPE askeleita ovat mm. maakunnallisen perhekeskuksen määrittely, vanhemmussuunnitelman testaus ja Hackneyn mallin pilotoinnin käynnistäminen. Rohkeasti olemme edenneet erilaisten kehittäjäryhmien kanssa, joissa on yhteisesti suunniteltu kuinka rakennetaan yhteistä tietä eteenpäin. Tasapainoa, vai tasapainottelua? Tätä on harjoiteltu monessa työyhteisössä liittyen siihen, mihin kohtaan muutosohjelman LAPE-työ istuu ja asettuu.

”Lapsi rakastaa hauskanpitoa ja hulluttelua. Naurua riittää! Kaappien ja laatikoiden avaaminen ja sulkeminen on erityisen mielenkiintoista. Lapsi kiinnittää entistä enemmän huomiota esineiden yksityiskohtiin. Musiikin kuunteleminen ja sen tahdissa tanssiminen tai keinahteleminen yhdessä vanhempien kanssa on lapsesta mukavaa.”

LAPEssa olemme lähteneet positiivisessa hPeke-malli_ympyräengessä kyselemään perheiltä millaista on hyvä lapsiperheiden arki. Olemme nostaneet keskiöön asioita, jotka ovat perheiden kannalta tärkeitä, mitkä tuottavat iloa ja mitkä auttavat perheitä tanssimaan heidän oman näköistä elämää. Siihen tanssiin voi tarvittaessa kutsua mukaan muitakin, olkoot ne sitten läheisiä, verkostoja tai palveluja.

Konkreettisesti olemme 10 kuukauden aikana käynnistäneet keskustelun ja suunnittelun perheitä lähellä toimivasta perhekeskus-toiminnasta, joka kokoaisi meidät kaikki lasten ja perheiden parissa toimivat yhteiseen tanssiin perheiden hyväksi.

Koska teemme LAPE-työtä sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksen turvin tämän vuoden loppuun saakka, on syytä tehdä pieni inventaario myös siitä, ovatko keskeiset toimijat mukana kehittämisessä, missä vaiheessa eri kokonaisuudet etenevät ja olemmeko keskittyneet olennaiseen? Kuten pienten lasten elämässä, myös LAPE-muutoksessa aika kuluu siivillä! Tarkoituksemme on pyrkiä luomaan hyvä alusta LAPEn kasvulle, sille 1 vuoden ja 10 kuukauden ikäiselle, joka ei vielä joulukuussa 2018 todellakaan voi jatkaa elämäänsä täysin yksin.

Mari Tuomainen
Projektipäällikkö, LAPE Etelä-Savo

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s