Pieksämäen perheparlamentti osallisuutta vahvistamassa

Osallisuus ja asukkaiden kannustaminen mukaan yhteiseen kehittämiseen ovat meillä Etelä-Savon LAPEssa erityisen lähellä sydäntä. Kaikessa tekemisessä pyrimme pitämään läsnä lasten, nuorten, vanhempien tai perheiden ääntä erilaisten menetelmien kautta. Jos haluat tutustua aiheeseen lisää, kurkkaa: Lape Etelä-Savo osallisuuden toteuttamissuunnitelma. Siksi olemmekin tosi iloisia, kun Pieksämäen LAPE-toimijat päättivät kokeilla perheparlamenttia yhtenä osallisuuden kanavana. Tässä iloksenne Pieksämäen lasten ja nuorten hyvinvointikoordinaattori Seija Laitisen kuvaus perheparlamentista, ehkäpä sinäkin innostut! 😉

Pieksämäen paikallinen LAPE-työryhmä mietti vuoden 2017 alussa miten osallistamme lapset, nuoret ja perheet yhdessä kunnan ja kolmannen sektorin kanssa toimimaan ja kehittämään lasten, nuorten ja perheiden palveluja Pieksämäellä. Yhtenä uutena toimintatapana päätimme toteuttaa perheparlamentin, minkä kautta nostamme perheiden kokemusasiantuntijuuden kehittämiseen mukaan.

Mikä perheparlamentti?

Perheparlamentti on edustuksellinen tavallisista Pieksämäkeläisistä perheistä koottu kokemusasiantuntijaporukka, joka kokoontuu säännölliset kehittämään lasten, nuorten ja perheiden palveluja. Tavoitteena on avoimen keskustelun ja kahvittelun lomassa luoda uudenlaisia kumppanuuksia tuottaa palveluja mahdollisimman varhain, perheiden tarpeet huomioiden. Toiminnan kautta pohdimme perheiden kanssa yhdessä mistä koostuu lapsiperheiden hyvä arki. Nostamme keskusteluun asioita, jotka ovat perheiden kannalta tärkeitä ja mitkä auttavat perheitä viettämään omannäköistä ja mukavaa lapsiperheiden arkea Pieksämäellä.

Miten kaikki lähti käyntiin?

Laitoimme alla olevan mainoksen paikalliseen lehteen ja jaoimme sitä ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Annoimme lehteen myös haastelun uudenlaisen toiminnan käynnistymisestä ja avasimme haastattelussa mitä toiminnassa tavoitellaan. Iloksemme jo ensimmäiseen tapaamiseen ilmaantui kahdeksan erilaisilta taustoiltaan olevaa kehittäjäedustajaa ja matkan varrella toimintaan on liittynyt muutama perhe lisää. Tapaamisissa on mukana allekirjoittaneen lisäksi myös perusturva – ja opetuslautakunnan puheenjohtajat, jotka edustavat samalla myös  perheen isää sekä luottamusmiestä.

Pieksämäen perheparlamentti_KUTSUPaljon hyötyjä kompaktissa paketissa

Perheparlamentin myötä osallistujat kiinnittyvät paikalliseen yhteisöön ja voivat aidosti olla yhdessä kuntatyöntekijöiden kanssa kehittämässä itselleen merkityksellisiä palveluja ja toimintoja. Osallistuminen perheparlamentin toimintaan on myös yksi väylä osallisuuden kokemiseen. Mahdollisuus vaikuttaa omaa elämää koskeviin asioihin on olennainen osa yhteiskunnallista osallistumista ja vahvistaa kiinnittymistä yhteisöön. Perheparlamentti toiminnan myötä kokeilemme Pieksämäellä uudenlaisia osallisuutta tukevia toimia ja käytäntöjä, jotta pieksämäkeläisillä perheillä olisi aito mahdollisuus vaikuttaa heitä itseään koskeviin asioihin sekä yhteiskunnallisiin rakenteisiin. Toiminta vakiinnutetaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden perustyöhön LAPE-muutosohjelman aikana ja sitä arvioidaan vuosittain.

Olemme innostuneita – hyvä niin!

Seija Laitinen
Lasten ja nuorten hyvinvointikoordinaattori, Pieksämäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s