Etelä-Savon perhekeskustoiminta – toimintaa, tukea ja palveluja tavoitteellisesti yhdessä toteuttaen

Etelä-Savoon on valmistunut eri toimijoiden yhteistyössä ensimmäinen maakunnallisen yhteistyön kattava lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2019–2021. Suunnitelma perustuu lastensuojelulain 12§ ja se voidaan laatia kunnittain tai yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Nyt olemme kuntakohtaisten suunnitelmien lisäksi määritelleet maakuntatason tavoitteet ja painopistealueet, joilla tähtäämme perheiden hyvinvoinnin vahvistamiseen ja varhaisen tuen tarjonnan lisääntymiseen. Suunnitelmasta löytyy suositeltavia keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi. Suunnitelman toteutumista tullaan seuraamaan ja arvioimaan vuosittain toimijoille suunnatulla kyselyllä sekä perheiden kokemusten kuulemisella. Yhteisten tavoitteiden määrittelyssä on ollut mukana maakunnan alueelta lasten, nuorten ja perheiden hyväksi työtä tekeviä toimijoita kuntien varhaiskasvatuksesta ja koulusta, sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoista Pieksämäeltä, Sosterista ja Essotesta sekä järjestö- ja seurakunnan edustus.

Lue hyvinvointisuunnitelma: Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma Etelä-Savo 2019-2021

Hyvinvointisuunnitelma, tavoitteet

Pidemmän ajan suunnitelmasta on hyvä päästä kohti käytännön toimintaa ja perhekeskustoiminnan vastuuhenkilöt eri toimijoista ovatkin yhdessä laatineet toimintasuunnitelman perhekeskustoiminnan etenemisestä vuodelle 2019. Kunnissa perhekeskustoimintaan voi tutustua tänä vuonna mm. vierailemalla perheille suunnatuissa avoimissa kohtaamispaikoissa, osallistumalla teemalliseen perheiltaan tai osallistumalla perheiden tapahtumiin tai erilaisiin vertaisryhmiin. Perheneuvo tarjoaa neuvoa ja ohjausta perheille jo kuudessa kunnassa. Toiminnasta tiedottamista tullaan kehittämään tulevien kuukausien aikana kokoamalla yhteisiä tiedotteita ja esitettä maakunnallisesta perhekeskustoiminnasta. Perhekeskustoiminta vahvistuu kuntien varhaiskasvatuksessa ja kouluissa erilaisten uusien yhteistyö- ja tukimuotojen kautta, kuten monissa kunnissa perheille tarjotaan lapset puheeksi keskusteluja. Sote-palveluissa Mikkelissä valmistuu keväällä 2019 Perhetalo, josta tarjotaan monipuolisia perhekeskuksen sosiaali- ja terveyspalveluja lapsiperheille Essoten kuntien alueella. Perhetalosta löytyvät lapsiperheiden palvelut aina neuvolasta ja lapsiperheiden kotipalvelusta synnytyksiin. Työntekijät jalkautuvat kuntiin ja sote-palveluja on edelleen tarjolla lähellä perheitä. Perheille järjestetään tutustumismahdollisuus perhetaloon kesäkuun lopulla ja tästä tiedotetaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa. Perhekeskuksen palveluja on saatavilla myös Pieksämäellä ja Savonlinnassa entiseen tapaan.

Lue toimintasuunnitelma: Perhekeskustoiminnan toimintasuunnitelma vuodelle 2019

 

Tehdään hyvä arki perheille yhdessä!

Katja Saukkonen
LAPE Etelä-Savo muutosagentti

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s