Puumalassa jatkuu Lapsiystävällinen kunta -mallin toteutus

Puumalan Lapsiystävällinen kunta -mallin toteutusta on jatkettu. Toisessa alkukartoituskokouksessa koordinaatioryhmä arvioi kymmenestä rakennuspalikasta 3. ja 4. toteutumista Puumalassa.

Rakennuspalikka 3: Lapsilla on mahdollisuus osallistua heille tarkoitettujen palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen

Lapsiystävällisen kunnan ytimen muodostaa ajatus siitä, että lapset ja lapsuus ovat arvokkaita, kunnan aktiivisia ja tasavertaisia asukkaita ja kuntakansalaisia. Lasten ja nuorten osallistumista sekä heidän kokemustensa ja näkemystensä kunnioittamista tulee siten edistää kaikessa kunnan toiminnassa.

Lasten ja nuorten kuulemiseen velvoittavat useat säädökset. Ei kuitenkaan riitä, että yleiset kuulemistilaisuudet tai muut vaikuttamisen kanavat ovat heille avoimia, vaan heidän osallistumistaan on tietoisesti tuettava. Lapsiystävällisessä kunnassa kaikkia palveluja suunnitellaan, toteutetaan, kehitetään ja arvioidaan lapsiystävällisin periaattein.

Lasten ja nuorten osallisuuden edistämisen perusta on aikuisten aito halu lasten ja nuorten näkemyksen selvittämiseen ja sen kunnioittamiseen. Lasten ja nuorten osallistumisen tukeminen edellyttää usein muutoksia sekä asioista tiedottamiseen, toimintatapoihin että rakenteisiin. Päätösten valmistelusta ja perusteista on kerrottava lapsille ja nuorille heille ymmärrettävällä tavalla.

Edustuksellinen kuuleminen ei yksin ole riittävä tapa. Lapsen oikeuksien näkökulmasta on huomioitava esimerkiksi eri ikäryhmät ja eri tavoin muita heikommassa asemassa olevat lapset ja nuoret.

Puumalassa on jatkossa kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, että kaikessa toiminnassa lapset osallistetaan jo varhaisessa vaiheessa ja heitä kuullaan aidosti ja kunnioittavasti. Lisäksi Puumalassa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että tiedotus hoidetaan ymmärrettävällä tavalla ja että toimintatavat ovat lapsille ja nuorille sopivia.

Unicef_lapsiystävällinen kunta
Rakennuspalikka 4: Lapset voivat vaikuttaa julkisen tilan suunnitteluun ja kehittämiseen

Fyysinen ympäristö vaikuttaa merkittävästi lasten ja nuorten elämänlaatuun. Rakennettu ja rakentamaton ympäristö määrittää osaltaan lapsen tai nuoren mahdollisuuksia muun muassa leikkiin, vapaa-ajan viettoon, osallistumiseen ja vuorovaikutukseen toisten ihmisten kanssa.

Toimiva julkinen liikenne ja kevyen liikenteen väylien hyvä kunto ovat erityisen tärkeitä lapsille ja nuorille. Julkisen tilan suunnittelua ja kehittämistä on tarkasteltava yhdenvertaisuusnäkökulmasta.

Lapsen oikeus ilmaista mielipiteensä itseään koskevissa asioissa koskee myös fyysistä ympäristöä, ja lasten ja nuorten näkemyksillä tulisi olla erityisen paljon painoarvoa heille itselleen tarkoitettujen tilojen suunnittelussa. Lasten ja nuorten näkemykset esimerkiksi alueiden turvallisuudesta ja esteettisyydestä voivat olla erilaisia kuin aikuisilla. Usein kuitenkin käy niin, että myös nimenomaisesti lapsille ja nuorille tarkoitetuissa ympäristöissä käytännöllisyys tai puhtaanapidon helppous painaa päätöksenteossa viihtyvyyttä tai esteettisyyttä enemmän.

Rakennettua fyysistä ympäristöä on usein mahdotonta tai hankalaa muuttaa rakentamisen jälkeen. Jotta lasten ja nuorten tarpeet ja näkökulmat huomioitaisiin, on arvioitava päätösten vaikutuksia lapsiin ja nuoriin sekä taattava lapsille mahdollisuus osallistua suunnitteluun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
On myös vältettävä liian valmiiksi suunnittelemista ja rakentamista. On tärkeää, että lapsilla ja nuorilla on myös mahdollisuuksia muovata ympäristöä toiveidensa mukaan, ja siten tuntea se omakseen.

Puumalassa on jatkossa kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, että
• julkisten tilojen suunnittelussa ja kehittämisessä lapset osallistetaan jo varhaisessa vaiheessa,
• heitä kuullaan aidosti ja kunnioittavasti,
• julkisten tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa ei mennä aikuisten käytännöllisyys ja puhtaanapito edellä,
• julkisia tiloja ei suunnitella ja rakenneta liian valmiiksi.

Jatko
Koordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 17.9. arvioimaan rakennuspalikoiden 5. (Lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa heille itselleen tärkeisiin asioihin) ja 6. (Lapset voivat osallistua kansalaistoimintaan) toteutumista Puumalassa.

Puumalassa 2.9.2019
Anne Julin
palvelujohtaja, lapsiystävällinen kunta -koordinaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s