Selviytyjät-oppaat pari- ja perhesuhteiden tueksi

Kun lapsi sairastuu pitkäaikaisesti tai on vammainen, koko perhe joutuu uudenlaisen sopeutumishaasteen eteen. Koko arki on rakennettava uudelleen. Samoin suhde puolisoon, lapsiin, läheisiin ja työhön. Jostain on luovuttava ja usein se, mistä luovutaan, on oma aika, parisuhdeaika tai sisarusten kanssa vietettävä aika. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia erityislasten vanhempien parisuhteesta päätyy eroon. Onnellinen parisuhde on kuitenkin mahdollista myös erityislapsiperheessä. Vahvistamalla parisuhteen lisäksi perhe- ja läheissuhteita, rakennetaan vahvaa turvaverkkoa, joka kannattelee sekä aikuisia että lapsia.

Selviytyjätopas_Sari-Annika Pettinen(Kuva; Sari-Annika Pettinen, Selviytyjät-opas)

Vinkkejä onnelliseen parisuhteeseen erityislapsiperheessä
1. Pidä huolta itsestäsi ja omasta hyvinvoinnista
Olet itse vastuussa omasta hyvinvoinnistasi ja siitä huolehtimisesta. Tee asioita, jotka ovat hyväksi sinulle.

2. Ota selviytymiskeinosi käyttöön
Jokaisella on erilaisia selviytymiskeinoja kriisitilanteessa. Joku saa voimaa lenkkeilystä, toinen ystävien kanssa puhumisesta tai rentouttavasta ohjelmasta. Mikä toimii sinulle? Jos keino ei ole sinulle tai muille vahingollinen, hyödynnä sitä ja etsi muita keinoja.

3. Hyväksy toisen erilaiset selviytymiskeinot
Puolisollasi ja lapsillasi voi olla erilaiset keinot selviytyä. Salli se ja anna tilaa erilaisille selviytymiskeinoille.

4. Hae vertaistukea ja ota apu vastaan
Vertaistuella on suuri merkitys. Hae vertaistukea. Yksin ei tarvitse selvitä. Ota apua vastaan ja pyydä sitä.

5. Arvosta parisuhdettasi
Kukaan muu ei elä samaa arkea kanssasi kuin puolisosi. Arvosta puolisoasi.
(Lue lisää Selviytyjät – opas pareille, joilla on sairas tai vammainen lapsi. Lasten Keskus ja Kirjapaja 2019, Sari-Annika Pettinen)

Selviytyjätopas_Selviytyjäthanke(Kuva; Selviytyjät-hanke)

Vinkkejä lasten huomioimiseen
Arvosta lapsen perhettä
Jokaisella lapsella on oma näkemyksensä perheestään. Lapsen perheeseen saattaa esimerkiksi erotilanteissa kuulua eri ihmisiä kuin oman vanhempansa perheeseen. Tärkeää on kunnioittaa lapsen perhettä ja hyväksyä hänen perheensä jäsenet.
Anna jakamatonta huomiota
On tärkeää, että lapsi saa aikuisen jakamatonta huomiota ja kivoja yhteisiä hetkiä arjen keskellä. Huomion antaminen osoittaa lapselle arvostusta ja välittämistä.
– Salli tunteet
Lapsi tarvitsee aikuista sanoittamaan tunteita ja tukemaan huonoissa hetkissä. Älä ohita tai mitätöi lapsen tunteita, koska ne ovat lapselle täyttä totta.
– Mahdollista unelmat
Lapsi tarvitsee mahdollisuuksia kokeilla uusia asioita, jotta löytää itselleen mielekästä tekemistä. Anna tilaa unelmille ja miettikää yhdessä lapsen kanssa, miten unelmat voitaisiin toteuttaa.
– Vahvista sisaruus- ja ystävyyssuhteita
Sisaruus- ja ystävyyssuhteet ovat arvokkaimpia asioista maailmassa. Yhteisen tekemisen ja säännöllisen yhteydenpidon kautta voi tukea näitä suhteita.
(Lue lisää Selviytyjät – Ryhmän ohjaajan opas. Lasten Keskus ja Kirjapaja, Kati Partti ja Sari-Annika Pettinen)

 

Sari-Annika Pettinen, perheasioiden ja perheneuvonnan johtaja asiantuntija, Kirkkohallitus
Kati Partti, perhetoiminnan vastaava, Selviytyjät-hanke, Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Sari-Annika Pettinen on kirjoittanut Selviytyjät -oppaan pareille, joilla on sairas tai vammainen lapsi. Opas tarjoaa näkökulmia, tietoa, pohdintatehtäviä sekä lyhyitä kertomuksia elävästä elämästä. Sitä voi lukea yksin tai yhdessä puolison kanssa tai osana Selviytyjät-ryhmää. Ryhmien käyttöön on vanhempien oppaan lisäksi tarjolla ryhmänohjaajan materiaali, jonka Pettinen on kirjoittanut yhdessä Kati Partin kanssa. Ryhmät ovat vertaistukiryhmiä, joita on sekä aikuisille että lapsille omansa.
Oppaita voi tilata:
tilaukset@kirjapaja.fi/ 09 687 7450
(yksittäiset oppaat voi ostaa suoraan nettikaupasta: http://www.kirjapaja.fi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s