Lapsiperheiden avoimet kohtaamispaikat

Avoin kohtaamispaikka – mitä sillä tarkoitetaan?

Lapsiperheiden avoin kohtaamispaikka on nimensä mukaisesti paikka, jonne jokainen lapsiperhe on tervetullut. Avoimessa kohtaamispaikassa yhdistyy niin avoin toiminta, vertaistoiminta, varhainen tuki kuin palveluiden jalkautuminen. Myös kuntakohtainen Perheneuvo on keskeisessä roolissa avoimissa kohtaamispaikoissa.

Lapset, nuoret ja perheet ovat avainasemassa avoimissa kohtaamispaikoissa. Jos sinulla on mielessäsi jokin toive toiminnan suhteen, niin kerro tästä rohkeasti kohtaamispaikassa. Toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan perheiden toiveiden mukaisesti. Perheet ovat enemmän kuin tervetulleita esimerkiksi mukaan suunnittelutyöhön tai vaikka pitämään perhekahvilavuoroa tai vertaisryhmää.

Etelä-Savon kohtaamispaikkatoiminta

Mistä löydän avoimen kohtaamispaikan?

Etelä-Savon perhekeskustoiminnan tavoitteena ja lähtökohtana on, että jokaisesta kunnasta löytyy lapsiperheiden avoin kohtaamispaikka, jonne on helppo tulla ja joka kokoaa yhteen kunnan avoimet toiminnat. Tämä ei pois sulje sitä, että kunnassa olisi monta toimipaikkaa, joissa järjestetään toimintaa lapsiperheille. Tavoitteena on, että tämän nimetyn avoimen kohtaamispaikan kautta koordinoidaan ja yhteen sovitetaan kunnan lapsiperheiden toimintoja.

Meillä Etelä-Savossa on mukava vauhti kohtaamispaikkojen rakentumisen suhteen. Osassa kunnassa tällaista toimintaa on ollut jo pidempään, esimerkiksi Pieksämäen Perheiden talolla juhlittiin viime syksynä jo 3-vuotissynttäreitä. Savonlinnassa, Kangasniemellä ja Mikkelissä on juhlittu avointen kohtaamispaikkojen avajaisia viimeisen vuoden aikana.

Etelä-Savon perhekeskustoiminnan nettisivuilta https://lapeetelasavo.com/yhteystiedot/ löydät kuntakohtaisten kohtaamispaikkojen yhteystiedot. Lisäksi ajankohtaista tietoa löytyy kuntien nettisivuilta ja kohtaamispaikkojen Facebook-sivuilta.

Mitä tietoa saamme avoimista kohtaamispaikoista?

Olemme tämän vuoden alusta aloittaneet maakunnallisen kohtaamispaikkatoiminnan tilastoinnin. Jo alkuvuoden tilastoinnin perusteella kävijämäärät ja kommentit osoittavat sen, että kohtaamispaikkatoiminnalle on tarvetta ja toimintaa kehitetään jatkuvasti. Numeroiden valossa tammi-helmikuussa Etelä-Savon lapsiperheiden avoimissa kohtaamispaikoissa oli lähes 3 000 osallistujaa!!

Muutamia nostoa alkuvuoden tilastoinnista toimijoiden kommenteista:

  • ”Kerholaisten huoltajilta tuli toive järjestää tietynlainen ohjelmallinen päivä perheille. Toiveeseen on vastattu tässä kuussa suunnittelemalla ko. päivä ja lähettämällä kutsut, itse päivä toteutuu helmikuussa 2020.”
  • ”Kohtaamispaikan nimi valittiin nimikilpailun pohjalta.”
  • ”Jatkuva mahdollisuus ehdottaa toimintoja, puutteita yms ilmoitustaululle ja laatikkoon.”
  • ”Uuden toiminnan suunnittelu aloitettu ja päätetty toteuttaa avoimessa perhekerhossa toiveena nousseen asian perusteella”
  • ”Ennen vauvakerho oli kokonaan neuvolan perhetyöntekijän vastuulla. Tammikuun alusta avoimen varhaiskasvatustoiminnan ohjaaja lähti työpariksi vauvakerhoon.”
  • ”Kävijöitä on ollut tasainen määrä ja tunnelma mukava :)”

Tilastoinnin lisäksi käynnistämme tänä vuonna kohtaamispaikkojen vertaisarvioinnin, jonka kautta saamme entistä parempaa laadullista ja numeraalista tietoa kohtaamispaikkatoiminnan kehittämiseen perheiden ja toimijoiden näkökulmasta.

Nähdään avoimissa kohtaamispaikoissa, kun toiminnat uudelleenkäynnistyvät koronaepidemian jäljiltä!

Avoin_kohtaamispaikka

Hanna Kokkonen
perhekeskuskoordinaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s